Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 24 яну 2025 16:07

Всички времена са UTC+02:00

Създай нова тема  Отговори  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 12:16 
Извън линия

Първите модели, които ми подариха бяха Ме-109К на Хартман и Fw-190 на Прилер от една серия самолети на асове на Airfix.Естественно аз ги сглобих дирекно и им сложих декалите директно на пластмасата ...След време разбрах че моделите са по-хубави ако са боядисани но за тия двата така и не открих декали с които да ги подновя изцяло..Проблема намери неочакванно решение при един разговор по ЛС с инж. Stefanoff - оказа се, че той може да ми направи липсващото. Ето и резултата -декалите са негова изработка по моя заявка и размери.

ИзображениеИзображение

Номера 1331 е на Тигъра на Михаел Витман при Курската дъга - 13 рота 31 номер Леебщандарт АХ

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 14:47 
Извън линия
Потребителски аватар

Местоположение: Роден и израснал в Казанлък, живее и работи в Габрово.
Eкстра са станали , и аз си чакам моите декали за МТЛБто и Гвоздиката, и ще ви ги покажа. :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 15:22 
Извън линия

Предполагам не е никакъв проблем с някакъв графичен радактор от рода на Корел да се изчертаят декалите. Тези ми се струва че са печатани на декална хартия. С мастиленоструен или цветен? А как стои проблема с изрязването на декала по контурите? Нали подобни правят Стопос и не стига че се изрязват трудно но и трябваше да ги минавам с лак отгоре че се разпадаха.
А иначе вместо да чакате - купете си декална хартия и после си поръчайте пакет декална хартия. Може и размяна на проекти да правите :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 16:39 
Извън линия
Потребителски аватар

Тези искат само правилно изрязване по контура и лепене по моделите. Декална хартия е и желътиновия слой е много тънък и фин. Взаимодействат по- добре с химията на Агама.

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 20:49 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз пък си поръчах на инж. Stefanoff декали с конкретен текст, както и номер - 60. Трябва да кажа, че резултата надмина очакванията ми и съм изключително доволен и изказвам още веднъж благодарности на този пич - перфектна работа!
Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 21:46 
Извън линия

Тези надписи се правят за 10 минути :clown: Нямат нищо сложно като изчертаване на графични фигури или елементи. Другото опира до техника - избор на декална хартия и принтер. Дали ще е мастилен или лазерен.

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 22:08 
Извън линия
Потребителски аватар

Цитат:
Тези надписи се правят за 10 минути Нямат нищо сложно като изчертаване на графични фигури или елементи.

Поръчки приемаш ли? Мога да ти уплътня една работна седмица. :D :D :D
Що се отнася до печатането- мастило или лазер, най- доброто е, повярвай ми. След напечатване не искат никакъв фиксиращ лак отгоре. Пък и издържаха на "черната" химия на Агама. ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 22:52 
Извън линия

CorelDraw го бях изръшкал още преди десетина години. Сега съм в друго направление на обработката, та не остава много време за векторна графика. Зависи дали даваш повече от шефа де :clown:
Едноцветния печат става добре, но многоцветни изображения се замазват и никой не може да ме убеди, че става по-качествено от фабричен декал. Иначе фирмите щяха да изхвърлят тежкия и ненужен според вас офсет и да сложат принтерчета.

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 ное 2008 23:07 
Извън линия
Потребителски аватар

Цитат:
CorelDraw го бях изръшкал още преди десетина години. Сега съм в друго направление на обработката, та не остава много време за векторна графика. Зависи дали даваш повече от шефа де

Ние (аз в частност) сме хора прости, от село и трудно отделяме салам от праз лук. Пък и не сме с големи претенции, тъй че к,вот ни направят все е добре. :D :D :D
Действай си по задачките и моля те не се кахъри за декалите по поръчка. Той шефа като му дойде ташкън ще се обади. Иначе да те успокоя, на мен ми работи безплатно. :D :D :D Аз така съм свикнал. :D :D :D
Да спрем до тук, става ли?
Като му дойде времето ще видиш, че и многоцветния печат може да стане достатъчно добре. Е, в по- големите мащаби разбира се. ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 ное 2008 00:15 
Извън линия
Потребителски аватар

Еми може и за 1 секунда да се правят, но като няма човек нужната техника и умения - резултат никакъв. А пък на мен Stefanoff ми ги направи без пари и ми ги прати - отдели си човека от времето (при това дори без да се познаваме лично) и ми ПОМОГНА, а пък другото - кой-колко е навътре в CorelDraw слабо ме вълнува. ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 ное 2008 08:18 
Извън линия

Виждам, че нямате необходимите умения и не е необходимо да се хвалите с това. Започнах тая дискусия за да изясним някои технически въпроси а не да слушам кой какво не можел и кой бил от село. Печатането на декална хартия не е масова технология и трябва да бъде разглеждано отделно от същинската изработка на фабрични декали. Тук само valko-bg е схванал какво искам да кажа с качеството на печата. Не мога да разбера за какво сте толкова докачливи.

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 ное 2008 10:16 
Извън линия

Постнах декалите защото има в България реален човек на който може да се поръчат неща които никъде другаде няма да намерите!Емблемата на II/JG52 е станала ПО ДОБРА от фабричната на Аирфикс,като размера и ясно личи от приложената линийка.Що се отнася до това какво и как БИ МОГЛО да се направи от специалисти то сигурно много работи могат да станат но вероятно те биха били по скъпи от модела за който ги искате или иначе казано цената ими ги прави нецелесъобразни..

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 ное 2008 11:06 
Извън линия
Потребителски аватар

HowkEye, не съм искал да прозвучи като заяждане, или да засягам някой. Просто мисля, че когато някой е направил нещо полезно, особено в случая както виждам за доста хора тук - заслужава да получи похвали, а не някой да почне да разправя колко било лесно и коло бързо ставало! Пак казвам, не искам по никакъв начин да те засягам, сигурно и ти дори не си се усетил, че може да прозвучи кофти, но така все едно труда и усилията му биват неоценени. Той пич-а дет се вика за едното "мерси" ни ги прави и ние като не му го и кажем става ебати тъпото! :?
Иначе темата за изработката на декали в домашни условия е интересна. На мен ми се струва, че достатъчно добре схванах за какво говориш. Явно хартията е един вид и там вариации няма кой-знае колко. Остава печатащото устройство. Качеството на печата на лазерните принтери е с пъти по-добро от това на мастилено-струйните. Говоря за общия случай, когато се печати върху нормална хартия, най-вероятно върху декална ситуацията е същата. Разликата обаче в цената на цветен лазерен принтер и струен такъв е пак в пъти. В крайна сметка - не знам Stefanoff как ги прави, но стават наистина много добре! :thumright: :thumleft:

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 ное 2008 12:20 
Извън линия

=VNVV=Rosev не знам Airfix къде и как са печатали старите си декали, но спор няма че офсетовия печат е с пъти по-добър от кой да е принтер. Имам при мен и лазерни и фото принтери - в рекламния бизнес съм и съм правил опити с декали затова си направих труда да се намеся. Вярно пробвал съм само хартия на микромарк по молба на един приятел автомоделист но не съм очарован от качеството нито на лазерния нито на мастиления при многоцветен печат. Пробвахме и двата вида хартия. При едно и двуцветен няма проблеми. Но с многоцветния става мазало.
Колкото до това къде може да ги направи човек едва ли е само Stefanoff който да работи с векторна графика. Никак не е трудно да се научи примерно Корелдроу и да си печатате сами на декална хартия. И без това ако ви ги печатат като на приятели без пари няма проблем но ако се търси търговски ефект то той е равен на нула.
И другото което искам да питам - как решавате проблема с прозирането на декалите? Фабричните такива имат бял слой отдолу.

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 ное 2008 12:40 
Извън линия
Потребителски аватар

На декалите, които съм слагал до сега /Ревел и Италери/ не съм видял бял слой отдолу - просто цвета е по-плътен, за да не прозира. Обаче съм залепял бял декал /Италери/ върху много тъмносиво и леко сивееше, в смисъл че прозираше. Особено ако се застъпят два бели декала - на мястото на застъпването са по-бели.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 Следваща

Всички времена са UTC+02:00