Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 19 сеп 2024 04:05

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Филтри
МнениеПубликувано: 16 май 2010 10:54 
Извън линия

Здравейте.Понеже съм нов в занаята и не съм използвал фитри досега бихте ли ми дали малко инфо за тях.Каква подготовка се прави на модела преди нанасянето,как се нанася самия филтър,имали значение дали модела е многоцветен и какъв вид филтър да избера.

Нагоре
 Заглавие: Re: Филтри
МнениеПубликувано: 03 май 2012 11:46 
Извън линия
Потребителски аватар

И мен ме мъчи същият въпрос :( От всичко, което изчетох разбрах следното:
1. Боядисвам си модел(самолет или танк);
2. Зашкурвам за да заравня боята;
3. Слагам декалите с помощта на химия;
4. Лакирам(аз имам мат и семи-глос - за това минавам на мноого тънък слой със семи);
И идва ред на филтъра. Той е силно разредена боя-5% боя(или 10%) към 95%(90%) разредител. До тук ок. Какви цветове се ползват за филтри, има ли някакъв принцип на избора на цвят? Ако става въпрос за самолет, целият ли се минава с филтър от един и същи цвят(корем, крила, фюзелаж) или за крилата и тялото един цвят, а за корема и под крилата друг?
5. Пак тънък слой лак;
6. Олющвания с металайзери, смивка, опушвания, патинатори и т.н.;
7. Последно-лак.
Идеята на питането ми е да се избистри, чрез вашият опит, една схема на боядисване и състаряване на даден модел(самолет или танк). Нещо, върху което всеки да може да си гради свой стил, но поне да върви в права посока. Знам, че има разлика в това дали е бронетехника или авиация, както и мащаба на модела. Например ако е танк в мащаб 1/72 толкова много лак може да развали визията, в такъв случай как да се процедира?
Моля, споделете вашият опит.

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 май 2012 19:23 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Съмнявам се да има универсална рецепта как се правят ефектите по състаряване.
То дори самото боядисване може да се направи по много начини.

В някои случаи даже и без лак може да се направят състаряванията, например този самолет viewtopic.php?f=85&t=1240
въобще няма лак, но е с подчертана разшивка и опушвания (и не се измиват :lol: )

Много зависи какви бои/пастели/оцветители ще използваш.
Затова обикновено колегите показват с какви материали се прави и в каква последователност.

Иначе последователността, която предлагаш, върши работа. Може би трябва да се внимава, лака да е акрилен, че някои смивки и филтри разтварят емайловите, но не съм сигурен, ако някой има опит нека даде повече информация.

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 май 2012 09:19 
Извън линия
Потребителски аватар

Да, съгласен съм с теб. Ще изпробвам тази последователност на модела, който правя в момента. Ще пусна тема в "Моята тема" със снимки. Надявам се да ми помогнете със съвети и да направя нещо по-качествено от предните ми две творения.

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 май 2012 14:47 
Извън линия
Потребителски аватар

Becko84 написа:
1. Боядисвам си модел(самолет или танк);
2. Зашкурвам за да заравня боята;
3. Слагам декалите с помощта на химия;
4. Лакирам(аз имам мат и семи-глос - за това минавам на мноого тънък слой със семи);

По т. 2 - шкуриш в случай, че е необходимо. Не е обезателно да се получат неравности по боята.
По т. 3 - преди да сложиш декали е добре да се положи слой гланцов лак, за да има оптимално добра подложка за тези декали - иначе по-често "сребреят", т.е. под тях остават въздушни мехурчета. Освен това е хубаво да пробваш излишните декали някъде настрани, най-добре върху същата боя/лак. Ако си купиш химия, която "атакува" боята или лака - може да се получи голям гаф, затова ПРОБВАЙ преди да правиш.
Върху декалите - пак слой гланц, за да ги опазиш от смивките и др. гадости, които полагаш. Освен това грешките, направени върху гланцов лак, се измиват/коригират по-лесно.
Цитат:
И идва ред на филтъра. Той е силно разредена боя-5% боя(или 10%) към 95%(90%) разредител. До тук ок.

Филтър е нещо, което полагаш с цел да измениш цвета на боята - може да бъде същия тип боя, може да е друга, вкл. маслена, акварел и т.н. Много основното нещо тук е, че като нанасяш филтъра ако просто използваш силно разредена боя разредителят може да ти "изяде" слоя отдолу ако е от същия тип - да ти повреди покритието. Така че оптималното е ако смивката ти е емайлна да я полагаш върху акрилен гланцов лак и обратно.
Цитат:
Какви цветове се ползват за филтри, има ли някакъв принцип на избора на цвят? Ако става въпрос за самолет, целият ли се минава с филтър от един и същи цвят(корем, крила, фюзелаж) или за крилата и тялото един цвят, а за корема и под крилата друг?

Филтърът зависи от цветовете на камуфлажа, театъра на бойните действия, желания ефект и личното ти цветоусещане. Предполага се, че щом ще изменяш различни цветове на различни повърхнпсти използваш различни филтри - примерно долни и горни повърхности на самолет и т.н. Синият цвят се променя по различен начин от сивия, зеления и други съображения.
Цитат:
5. Пак тънък слой лак;
6. Олющвания с металайзери, смивка, опушвания, патинатори и т.н.;
7. Последно-лак.

Знам, че има разлика в това дали е бронетехника или авиация, както и мащаба на модела. Например ако е танк в мащаб 1/72 толкова много лак може да развали визията, в такъв случай как да се процедира?

Има разлика заради средата, в която оперира и другите фактори, за които писах по-горе. От слой лак "не боли", няма да се напласти чак толкова, особено ако го пръскаш. Няма нужда да заливаш модела с лак, тънките лакови слоеве са напълно достатъчни за защита ако подбираш с какво цапаш отгоре.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 май 2012 15:05 
Извън линия
Потребителски аватар

Благодаря ти за изчерпателният отговор колега :thumleft: Полезно ми беше твоето мнение относно полагането на лака. Аз си мислех, че един слой лак е достатъчен, а с два ще е напластено, защото работя само 1/72 и с четка. С по-рареден лак и тънки слоеве ще постигна тънък и равномерен слой. В темата, която ще пусна тези дни ще избпробвам този подход. Преди да предприемам стъпки ще се допитвам до вас :thumright:

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 май 2012 20:30 
Извън линия
Потребителски аватар

Междинните слоеве лак не се пръскат безцелно, а с идеята да защитят предишния слой и понякога - да бъдат по-добра база за следващия - било то боя, декали или състаряване.

Много зависи какъв лак ползваш и как го полагаш. Емайлните лакове са много гъсти за четка, според мен, за аерограф да не говорим. Пръскам ги може би в съотношение 3:1 за разредител:лак.

Напоследък използвам Валехо и съм много доволен, разреден е като за аерограф. Имат и лакове на спрей, което може да е доста удобно в твоя случай. http://shop.arista-bg.com/catalog/ - адрес на електронния магазин. Когато лакът се пръска - по-добре това да става отдалеч и буквално да образува "облак", за да се получи тънко покритие.

Ако боядисваш с емайлни бои е добра идея да ги оставиш да изсъхнат седмица преди да лакираш върху тях с акрила. Емайлът стяга бавно, акрилът - бързо, и ако боята ти не е изсъхнала - лакът ще я намачка.

Изображение

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00