Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 19 сеп 2024 03:45

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 99 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 4 57 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 17 апр 2008 10:11 
Извън линия
Потребителски аватар

За да стане един модел радост за окото, а и разбира се по достоверен се нуждае от тониране. При авиацията - подчертаване на разшивка, ожулвания, попадения от снаряди. При бронетехниката - ръжда, кал, прах, обгаряния и каквото се сетите. Въпроса ми, а и молбата ми е някой по-подробно да обясни как , с какво се получават тези доработки, какво се използва за нанасянето им, в какви количества и т.н. Ако можете да се подкрепите със снимков материал за различните средства, ще съм още по-благодарен!

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2008 11:29 
Извън линия
Потребителски аватар

Цитат:
ръжда, кал, прах, обгаряния

На нашия пазар има продукти, с които тези неща лесно се имитират. На първо място, праховете на СКМ. Има няколко вида за различна кал(по цвят), такъв за сажди, такъв за сняг и скреж(снега се имитира по-сложно). Може да се нанася с аерограф или суха четка(в които случаи имитира прах)
Ето ти един пример за суха четка(модела е мой)

Изображение

Или с лееко навлажнена четка(в който случай в зависимост от вида на праха се получава нещо от сорта на опръскано, износена боя или нагар). Ето ти пример за леко влажна четка

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2008 15:13 
Извън линия
Потребителски аватар

А като цена как вървят, дали се намира цял комплект? Също ме интересува как се правят кални наслагвания, виждал съм на някои модели (бронетехника) не просто има зацапване, ами направо си има буци кал по веригите - това как става?

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2008 15:38 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво написа:
А като цена как вървят, дали се намира цял комплект? Също ме интересува как се правят кални наслагвания, виждал съм на някои модели (бронетехника) не просто има зацапване, ами направо си има буци кал по веригите - това как става?

Oтдавна съм ги купувал и не знам какви пари са сега. През 2006(по спомени) май бяха около 6.50 лв. Буци кал не съм се пробвал да правя. Обаче от приказки с другарчета съм чувал технологията да накапеш малко локтайд(или друго лепило от сорта на каноколита) и там където е мястото да покапеш от съответното прахче(както споменах видовете кал са различни). Особено е лесно ако работиш с ецвани вериги с правилната шарка и дълбочина на шарката. Попадали са ми такива за Т-72 примерно.
Можеш да провериш и стиковете за състаряване на Tamya(там май си има и кал), но не съм ги ползвал и нищо не мога да коментирам до колко стават или не. У нас ги има в магазина на Нира хоби(Младост).
Впрочем един съвет - не прекалявай с омазването, че на моменти се получават доста неестествени неща - в смисъл строева машина просто няма как да се измърля толкоз и при активно старание на кемафа.
Ако не е тайна правиш ли нещо конкретно или си питаш по принцип?

Аааа, да забравих - имитация на мазнотии - ситно стрит(пробвай да го настържеш върху шкурка или едно време имаше острилки подобни на пила) графит за молив(желателно да е мек - В или В2, и трай си ако познаваш някой дето работи с такива моливи и съсипеш В2, има шанс да изпадне в истерия :D ), нанася се с пръст

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2008 20:28 
Извън линия
Потребителски аватар

Thunderchief написа:
Ако не е тайна правиш ли нещо конкретно или си питаш по принцип?

Благодаря за информацията. Не не правя нищо в момента, поръчал съм си един T-72 на Revell и ми се въртят някакви идеи в главата, ама докато не пристигне не мога да кажа точно какво ще правя. А остналото ми е информативно, защото ми е интересно, а и е полезно да се знае.

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2008 23:55 
Извън линия
Потребителски аватар

Ако си вземеш от Младост стиковете за състаяване на Тамия, може да споделиш впечатления, че аз както от година време не бях похващал модел, напоследък пак са ме присърбели ръчичките, а съм си харесал нещо фронтово(AEG Matador със 114 мм. оръдие на Airfix) и няма да мине без състаряване ако се меракландосам да си го купя

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 сеп 2008 16:57 
Извън линия
Потребителски аватар

Моят въпрос е дали става да се имитира износване с по-фина шкурка?

Изображение
http://images.neobux.com/imagens/banner9.gif

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 сеп 2008 10:53 
Извън линия
Потребителски аватар

Как се прави сняг? Някой знае ли?

Прикачен файл:
g03343_4528643.jpg
g03343_4528643.jpg [ 107.82 KиБ | Видяна 5213 пъти ]

Прикачен файл:
g03343_8581958.jpg
g03343_8581958.jpg [ 104.13 KиБ | Видяна 5212 пъти ]

Прикачен файл:
g03343_9072058.jpg
g03343_9072058.jpg [ 87.54 KиБ | Видяна 5212 пъти ]

Може ли някой да обясни как се получава снега и от какво?

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 сеп 2008 11:10 
Извън линия
Администратор

Ми някой знае ама ти е още рано за сняг. Направи месера първо :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 сеп 2008 11:13 
Извън линия
Потребителски аватар

Мен ме интерисува просто от любопитство и да си обогатя познанията. То и нямам подходящ модел за сняг.

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 сеп 2008 11:15 
Извън линия
Администратор

Както казва Негово Величество - "като му дойде времето" :) Имам и такава диорама запланувана, ще видите като стигна до нея :) Нещо верижно в снега ще е ама какво ще е ще научите "Като му дойде времето" :) :) :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 сеп 2008 17:20 
Извън линия

Въпроса може да ви се стори малко странен, но все пак :-)
Състаряването кога се прави - преди или след слагането на декалите?
Аз съм още далече от това, но да питам.

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 сеп 2008 23:15 
Извън линия
Потребителски аватар

Thunderchief написа:
Ако си вземеш от Младост стиковете за състаяване на Тамия, може да споделиш впечатления...

Впечатленията можеш да ги изчетеш като ревюта в мрежата - и аз много мислех да вземам това нещо, дори трите разновидности. Всичко много хубаво, но по същество това си е мек пастел - цели 5мм като дължина е използваемото количество от стика... Общо взето можеш (предполагам) да постигнеш същото нещо като използваш фина гъбичка (за грим), която да притиснеш в настърган вече пастел или патинатор. Разбира се продуктът на Тамия може да съдържа и някакъв компонент, който да спомага за по-добра адхезия - това, за което ти ползваш влажната четка.

Четох в Арморамата преди месец мнение на човек, който редовно влиза в козметични магазини. Ползва не само гъбички, ами и самите гримове... Да бе, знам колко е еретично.

Chipunio написа:
Моят въпрос е дали става да се имитира износване с по-фина шкурка?

Разбира се, че става. Това обаче означава, че трябва да си метализирал и боядисал евентуално с друг цвят модела под този (тези), които протриваш с шкурката - все пак целта е базовото покритие/металът на конструкцията/двете заедно да прозира(т), а не да намажеш с металния цвят ВЪРХУ камуфлажа (който уж е износен, пък метала - отгоре му :lol: ).

Паган написа:
Въпроса може да ви се стори малко странен, но все пак :-)
Състаряването кога се прави - преди или след слагането на декалите?
Аз съм още далече от това, но да питам.

Предпочита се след. Иначе ще залепиш чистия (обикновено декалите не са отпечатани патинирани, макар да се намират изключения) декал върху вече "изплескания" модел и ще стои като алуминиева дограма на кирпичена къща. Ако патинираш след нанасянето на декалите декалът би се вписвал в цялата картинка, която постигаш с патинирането - ще е като част от цялото, а не като допълнително поставен елемент.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 11 сеп 2008 07:43 
Извън линия
Администратор

Можеш да използваш всякакви видове сухи пасетли. Но внимавай СУХИ, не маслени. Настъргваш ги на по-едра шкурка номер 120 или 150. После с подрязана четка вземаш от праха и нанасяш върху модела. По същия начин се ползват и различните видове патинатори. Гъбички или пък гримове аз лично не използвам. Могат да се използват сухи пастели, креди за рисуване или пастелни моливи. Има такива - оформени са като молив а в средата вместо графит има сух пастел. Гамата цветове на тези пастели е много голяма. Но моята практика показва, че няма нужда от повече от 5-6 цвята. Марковите патинатори, стикове и други подобни са на същия принцип само дето са по-скъпички в сравнение с пастелните моливи. Един пастелен молив струва около 1,60лв по магазините за художници, колко струват стиковете на Тамия знаеш сам. Помни, че колкото по-матова е повърхността върху която нанасяш праха, толкова по-здраво се хваща той. Ако нанасяш върху матова повърхност пигмента се хваща много по-здраво отколкото върху гланцова. Това понякога не е добре. Най-добре е да ползваш междинния вариант - да нанасяш пастелите върху полуматова (сатин) повърхност. И да, състаряването става след слагането на декалите и лакирането им. Нали все пак трябва и тях да състариш :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 11 сеп 2008 09:26 
Извън линия

Аха, ясно. Питах, щото ме е страх да не би да сложа декалите
и после при състаряването да ги разваля нещо.
Ама то като се внимава,няма чак такава голяма опасност от опропастяване :-)

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 99 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 4 57 Следваща

Всички времена са UTC+03:00