Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 19 сеп 2024 04:10

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 20:26 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте, :)
Имам нужда от малко помощ. В момента сглобявам един Ф-14, със сглобяването - никакъв проблем, но с боядисването се появи сериозен. За него взех бои на Mr. Hobby, на които пише "акрил", но не и "гланц". Боядисах модела първо отдолу, съответно с по-светлия цвят. И той стана гланцов след като изсъхна, на пипане е гладък като стъкло. Реших, че не е фатално, за това боядисах и отгоре с по-тъмния цвят. Стана същия ефект. Рехих да притъпя гланца със смивка, а и да пробвам да подчертая разшивката, но нищо не се задържа върху боята, съхне и пада, мие се до първоначалното положение. За това свалих боята отгоре, до пластмаса, без да разваля модела, мисля да я сменя с друга. Обаче отдолу свалянето е по-сложно, има много детайли, а и самия самолет е такъв, че ще е сложно, няма да се получи идеално премахване.
Въпроса ми (след този дълъг увод) е - дали може да се притъпи гланцовия ефект и някак да тонирам модела, така, че всичко да остане по него, а не да се чисти? Не искам да се мъча да свалям боя и от долната част на модела, ще се развали. Как да му подчертая разшивката и да се получи върху гланца? Подчертавам - сега модела на пипане отдолу е много гладък, като лакирана метална играчка.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 21:24 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво, лакирай го с матов или сатен лак, щом ти пречи гланца. Аз друго не се сещам.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 21:30 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз имам един матов лак на ревел, но малко ме страх да боравя с него. Или да взема да рискувам. Ако го пръсна с мат-лак, после ще мога ли да си го тонирам нормално, ще има ли съществена промяна?

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 21:43 
Извън линия
Потребителски аватар

Е този път ме разби. Хората сума ти труд полагат за да получат гланцово покритие - ти го махаш :). Майтап няма. Това че си получил още с боята гланц е много добре. Върху това покритие си налепи декалите, след което ги покрий отново с гланцов или сатенен лак. ПО-добре гланцов. Тогава си направи смивката. Ама смивката трябва да я оставиш да изсъхне преди да я почистваш, особено ако е на водна основа. Доколкото си спомням правиш Котака Том в 1/144, нали? Той май беше с външна разшивка. Това по принцип си е проблем, почти няма вариант да я подчертаеш качествено.

Най-добре уточни следните неща:
1. Каква е разшивката на модела - изпъкнала или вдлъбната
2. Каква смивка ще ползваш
3. Имаш ли някакъв гланцов или сатенен лак, ама да не е Ревел :).

На тази база може и да измислим някакъв акъл :). А, и някоя снимка няма да е излишна, не че ще помогне, ама да оплакнем окото, че голямо мъртвило е настанало.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 22:05 
Извън линия
Потребителски аватар

Този модел правя, да, на ревел, Ф-14, М1/144. Модела е с вдлъбна разшивка, и е доста хубава, фина и правилна. Обикновено смивка правя с темперна черна боя, разредена с веро. Сега е същото, оставям я да изсъхне, но като почна да махам излишното и всичко заминава, така се връщам все в изходна позиция.
Значи, какво, да го оставя така, без да пипам нищо? Гланцовия ефект излиза, че е правилен, така разбирам. Да сложа декалите, да лакирам и после тониране? Само че махнах всичката боя, с която беше боядисан модела отгоре. Предстои наново полагане на боя. Нямам други лакове освен матовия, не съм и вземал, страх ме е да ги ползвам с моите две леви ръце.

P.S. От край време съм свикнал да ползвам само матови бои и да получавам матови модели. Гланца ми стои неестествен някак. Не го възприемам, чувствам го като нещо не на място. :D

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 22:25 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво написа:
Гланцовия ефект излиза, че е правилен, така разбирам. Да сложа декалите, да лакирам и после тониране?

Ами да, в общи линии постановката е правилна. Това е логичната последователност на операциите :). Боя, гланц (ако боята не е била гланцова), декали, лак (гланц или сатен. Ако е сатен - задържа повече смивка), смивка (оставяш я хубаво да изсъхне, след това пробвай първо със суха кухненска кърпа или суха клечка за уши да сваляш смивката. Само там където се "закучи" с леко навлажняване, ама като казвам леко, значи колкото все едно в мъгла си топил клечката). След смивката ако ти лъщи много модела - лак сатен или мат, преценката си е твоя.

Относно лъскавите модели. Ако правиш Томкет от 70-те-80-те години, т.е. отдолу бял, отгоре сив FS 16440 - то той трябва да е гланцов, такива са били машините. Ако е по-късен с изцяло сив камуфлаж - отдолу FS 36375, отгоре FS 36320 - то трябва да е сатен (полугланц). Е, като се поомацат яко, нещо нормално за палубниците след половингодишен поход стават и доста матови, затова можеш да варираш.

Успех с модела!

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 22:31 
Извън линия
Потребителски аватар

:thumleft: Точно втория вариант правя, от по-късните. Утре ще пусна няколко снимки, да не говорим "на голо". И ако има нещо, ще го обсъдим пак, а то вероятно ще има.
Май ще си го пръсна пак и отгоре както беше, щом това е правилната схема. :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 авг 2014 22:39 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво написа:
Гланца ми стои неестествен някак. Не го възприемам, чувствам го като нещо не на място. :D

И при мен е така :) Когато е супер гланцово лъскаво и лъстящо ми прилича повече на детска играчка отколкото на модел. :)

А колкото за лъскавината след боята - не знам дали ще ти помогна, но все пак ще споделя. При последния си самолет който правих (F-35), по централните части на фюзелажа се слагат декали с огромни повърхности (за сателитните антени и други подобни), а пък декала си е яко лъскав. И съответно отдолу под тези големи декали колкото и да е полуматова повърхността, отгоре над декалите се получи нестандартно лъскаво. И после когато слагах филтъра (много разредена смивка, пръскана отдалеч), точно върху най-големите декали не хвана филтъра - получиха се някакви "миниатюрни гранулки" и когато напълно изсухна филтъра - само с леко духване и филтъра върху декалите изчезна :))) Справих се като измих хубаво повърхността на големите декали първо с вода, после с гореща вода, после със "студено" веро, после с гореща вода, после със "студен" сапун и после леко със студена вода. И се получи, задържаха се молекулите на филтъра. Предполагам че от промяната на температурата декала се е микро-разширявал и микро-стеснявал, и така повърхността на декалите хем се е изчистила перфектно, хем е плучила някаква абразивна повърхност. Инъче на гледане не е мръднала -лъскава та лъскава.

Не знам дали това ще действа на пластмаса, по-скоро се съмнявам ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 07:55 
Извън линия
Потребителски аватар

Milan Mitev написа:
... Справих се като измих хубаво повърхността на големите декали първо с вода, после с гореща вода, после със "студено" веро, после с гореща вода, после със "студен" сапун и после леко със студена вода. И се получи, задържаха се молекулите на филтъра. Предполагам че от промяната на температурата декала се е микро-разширявал и микро-стеснявал, и така повърхността на декалите хем се е изчистила перфектно, хем е плучила някаква абразивна повърхност.

Поредната мега технология от Милан Митев :). Понякога разкъртваш човешкото мислене със щуротии, как въобще ти дойде на ум такава последователност? :) :) :)

Тия гланцови детайли с едно нормално третиране с MicroSet и MicroSol освен че лягат добре на модела и се впиват в разшивката, но и вторичният ефект е че губят част от гланцовостта си.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 10:09 
Извън линия
Потребителски аватар

McVess написа:
Milan Mitev написа:
... Справих се като измих хубаво повърхността на големите декали първо с вода, после с гореща вода, после със "студено" веро, после с гореща вода, после със "студен" сапун и после леко със студена вода. И се получи, задържаха се молекулите на филтъра. Предполагам че от промяната на температурата декала се е микро-разширявал и микро-стеснявал, и така повърхността на декалите хем се е изчистила перфектно, хем е плучила някаква абразивна повърхност.

Поредната мега технология от Милан Митев :). Понякога разкъртваш човешкото мислене със щуротии, как въобще ти дойде на ум такава последователност? :) :) :)

Тия гланцови детайли с едно нормално третиране с MicroSet и MicroSol освен че лягат добре на модела и се впиват в разшивката, но и вторичният ефект е че губят част от гланцовостта си.

по-лесно щеше да е ако беше пръснал една ръка лак сатен преди филтъра, така нямаше да е на голо върху декала и щеше да си хване нормално :) Естествено ако те кефи да вършиш двойно и тройно повече работа, това си е твой избор :), както е казал народа "луд умора нЕма, само се пОти"

Поздрави,
Сашо

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 12:02 
Извън линия
Потребителски аватар

McVess написа:
...третиране с MicroSet и MicroSol...

Дам, чувал съм че правят чудеса, обаче имам само Decal Fix на Humbrol и него използвах. Инъче за идеята... :) тотална импровизация :rabbit:

@ Ssasho0: Само гланцов лак имам (ALC600), и всъщност - пробвах. Но тъй като имах чувството че за пръв път правя модел (повечето неща от сглобяването и боядисването за пръв път ги правих), за всеки случай пробвах как се получава като се напръска лак върху декали, обаче на F-14ката :) Използвах стари декали на 3-4 години някъде, с по-големи размери, сложих ги с Decal Fixа, изчаках 1 ден, после някои декали ги лакирах с четката, а други декали ги пръснах с аерото. И се развалиха... "накокържиха" се :Д не знам как да ги определя... набръчкаха се, че даже след това се и скъсаха... После пробвах същата процедура на F-14 обаче с истински декали от F-35 които не се използват (мислех че проблема е в декалите), обаче пак същото. ALC600 ги набръчква (настръхват, получават се някакви тръпчинки... като повърхността на изсъхнало солено езеро), е, с малко по-малък ефект отколкото при старите декали, обаче изобщо не ми се рискуваше с истинските декали на F-35. Та затова не използвах този лак върху декалите.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 15:30 
Извън линия
Потребителски аватар

Ето обещаният от мен снимков материал. Отгоре вероятно ще забележите следи от боя, но отново казвам, вече веднъж беше боядисан, а после свалих боята. Мисля, че на някои от снимките, ясно се виждат отблясъци, когато модела бъде завъртян към светлината. До тук съм стигнал. Като започнах да го правя, очаквах малко по-различно развитие, вероятно и защото четох друг форум, където един потребител обясняваш как е правил неговия модел. В онова ревю, едно ми направи особено впечатление, че моделиста беше пръснал целия модел, още както е на платката, без да е отделил нито един детайл от нея. Беше го боядисал с основния камуфлажен цвят за отгоре, използвайки някакъв спрей на Гънзе. Ефекта беше матов, а след това вече го облепя и нанася другите цветове от схемата, а и следваше и самото сглобяване.

Прикачен файл:
IMG_2070.JPG
IMG_2070.JPG [ 135.19 KиБ | Видяна 1858 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_2072.JPG
IMG_2072.JPG [ 138.01 KиБ | Видяна 1858 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_2073.JPG
IMG_2073.JPG [ 119.44 KиБ | Видяна 1858 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_2074.JPG
IMG_2074.JPG [ 135.58 KиБ | Видяна 1858 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_2075.JPG
IMG_2075.JPG [ 137.16 KиБ | Видяна 1858 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_2076.JPG
IMG_2076.JPG [ 114.54 KиБ | Видяна 1858 пъти ]

Сега се сещам, тъй като надали ще намеря из Варна сатенен, гланцов или полу-същите, на фирма, различна от ревел, дали не може да се ползва лак от художествен магазин. От тези сатенени и гланцови лакове, с които запечатват картини. Продават се в едни малки бурканчета и не виждам проблем да се пръскат с аерографа. Дали са приложими и тук?

(забравих да снимам ракетите, харесват ми как станаха) ;) :geek:

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 15:36 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво написа:
Сега се сещам, тъй като надали ще намеря из Варна сатенен, гланцов или полу-същите, на фирма, различна от ревел,

:) ама ако си работил с лаковете на Ревел и се получава ползвай си ги. Аз попитах за различен, защото лично на мен не ми харесват, но това не означава че не са добри :).

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 15:39 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз един лак съм ползвам и той побеля. За това ме е страх изобщо да ползвам лакове, всякакви. Някакво мнение за боята отдолу? :scratch: Бива ли така нанесена? Има разбира се някой друг кусур, но все се надявам след една добра смивка, ситните недостатъци да бъдат заличени.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 авг 2014 15:44 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво написа:
Някакво мнение за боята отдолу? :scratch: Бива ли така нанесена? Има разбира се някой друг кусур, но все се надявам след една добра смивка, ситните недостатъци да бъдат заличени.

Изглежда добре. Относно смивката ... тя е най-добрият начин недостатъците да бъдат подчертани още повече :) :). Без майтап.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+03:00