Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 19 сеп 2024 05:09

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 26 май 2009 21:16 
Извън линия
Потребителски аватар

Почти откакто съм станал моделист слушам едни твърдения, подкрепени и със снимков материал (в общ план разбира се), че американската авиация се поддържала много "чистоплътна", миело се и се е търкало денонощно, също както по време в казармата, за да не оставаш хайляк, като шахтите на колесника и самите стойки на шасито били чисти чак до стерилност. :)
На изминалият БИАФ 2009 имах възможгността да видя отблизо изложеният на статичен показ американски Ф- 16 от италианската авиобаза Авиано. Бях в непосредствена близост до самолета още вечерта на 23- ти май, когато го местеха на статичната стоянка, ...после преместваха от съображения за сигурност) до щанда на Локхийд Мартин (да не вземе някой да им го открадне), ... на следващият ден сутринта още в 08. 00 часа, когато един американски келеш с бяла якичка правеше панаири на нашите момчета от Крумово за стълби, зони за сигурност около това корито, пътеки към стълбите до кабината на самолета и т. н, НО не сметнах за необходимо да си правя труда да вадя фотоапарата от калъфчето, да снимам тази безинтерестност, въпреки, че имах памет около 6 гигабайта. Оня с бяла якичка се пъна, ... пъна, прави се на интересен, накрая като го напече слънцето изчезна да не му се опече и олюпи плешивата кратуна. Блеейки около карталчето вниманието ми привлече един посетител, който си изтърва чантичката точно до предният колесник на самолета и съдържанието й се разсипа около предната гума. Гледах как човека си прибира вещите ... и в този момент вниманието ми привлече нещо специфично. Тогава се сетих за оня виц с честната булка и селският жребец, дето като гръмнали с пушката, че булката била като нетаксувано билетче от градският транспорт, се почесъл по гламата и се запитал- на пушката ли да вярва, ... на оная си работа ли?!?
Изкарах фотоапарата и се сещате какво стана- снимки от сериала "На всеки милиметър". Стерилните шахти браточки на този самолети стойките на шасито, бяха толкова "стерилни" и светеха от чистота, колкото са чисти двигателният кош и двигателят на Москвич 408. Мръсотия, течове на масла от хидравликата, набита прах от накладките на спирачките ... И на всичкото отгоре и обелвания. Положението бе същото и по долната част на тялото и крилете на самолета. Ама хайде стига приказки, малко снимки за нагледност:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

[img]http://img7.imageshack.us/img7/1867/img3838f.jpg[img]

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

... и малко снимчоци по един много дискутиран въпрос:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сварих и пилота на самолета и още докато нямаше навалица, имах щастието да го попитам самолета мит ли е скоро или не. Американчето усмихнато започна да ми обяснява, че авиобаза Авиано е елитна американска авиобаза и самолетите в нея се поддържат в отлично ТЕХНИЧЕСКО състояние, но НЕ каза, че им правят сапунки всеки ден. Относно миенето им заяви, че това е бойна машина, като за нея най- важното е да е сигурна и безотказна. Измиване се правело на около половин година или при по- обстоен ремонт. Относно течовете заяви, че това било напълно нормално. :shock:
Самолета действително беше доста кирлясъл, като на места личаха много добре дактилоскопните отпецатъци на техниците.
Разочарован от всичко това, а и за да не каже някой "разбирач" или специЯлист, че това е фотомонтаж, изпратих тайно послание до хамериканската база Авиано, върху вътрешната страна на добре омаслената предна створка на колесника: "... В Русия съм, ... в Русия съм!":
Изображение

Приятно моделиране на хамерикански "стерилки"! :D :D :D

Последна промяна от valko-bg на 26 май 2009 22:30, променено общо 1 път.

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 май 2009 21:39 
Извън линия
Потребителски аватар

Дано ми се падне сгода да снимам някой американец и да те опровергая :-) Тоя го изтървах и съм ти благодарен.

Доколкото четох (донякъде на същите тия места дето ти си го чел) ставаше дума, че мити са по-скоро флотските самолети заради солта. Макар че като гледам това също не е вярно и болезнено личи на low-viz матовите схеми.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 май 2009 22:23 
Извън линия
Потребителски аватар

Страхотен снимков материал!Хванал си ги по "долни гащи" :thumright:

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 май 2009 22:35 
Извън линия
Потребителски аватар

Брях чистата Еф-ка, ти да видиш :cyclops_ani: :cyclops_ani: , митът за чистоплътнити амиерикански хвърчили ми се срина в очити. :thumleft: Мерси за сминките :thumleft:

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 май 2009 22:39 
Извън линия
Потребителски аватар

pgp000 написа:
Дано ми се падне сгода да снимам някой американец и да те опровергая :-) Тоя го изтървах и съм ти благодарен.

Дай Боже!!! Обаче искам снимки от реалнодействащ самолет и в реални условия (ежедневни), не от изложения. Тия двата Ф- 16 са ги цанили в последният момент за БИАФ- а, та си бяха както си требе, без фон дьо тен. ;)

Ако вярвам на думите (по скоро усмивката) на американският пилот, то наистина се оказва, че и американските флотски самолети не ги давят с чиста Н2О след всеки полет, щото количеството на чистата вода в открито море било в пъти по- малко от солената. :D

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 май 2009 22:54 
Извън линия
Потребителски аватар

Изображение
Така, от разстояние 12- 14 метра изглежда ОК.

... Ама от разстояние 0, 3. 0, 5 метра изглежда така:
Изображение

Изображение

:) :) :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 май 2009 13:47 
Извън линия
Потребителски аватар

Напълно съм съгласен. За опровергаването си беше шега, просто защото ми стана много криво, че не можех да го видя отблизо - може да не ми харесва като опция за "нов" самолет на ВВС, но е интересен дивайс.

Между другото - за пореден път снимките ти демонстрират нещо, което почти никой не прави и то е да положи слоя грунд, върху който ляга камуфлажа. Изключително рядко (и не звисимо от мащаба) съм виждал модел, чието състаряване да "преминава" не директно от камо-то върху метала, а да показва и слоя под същия този камуфлаж. Грундът определено съществува в авиацията и навярно е по-устойчив от шаренкото най-отгоре.

Доколкото ми е известно единствените камуфлирани американски машини БЕЗ грунд EVER са Martin Marauder - след дадено на производителя специално разрешение от нарочна комисия!

Благодарности за снимките и извинения за ОТ!

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 май 2009 21:00 
Извън линия
Потребителски аватар

pgp000 написа:
Между другото - за пореден път снимките ти демонстрират нещо, което почти никой не прави и то е да положи слоя грунд, върху който ляга камуфлажа. Изключително рядко (и не звисимо от мащаба) съм виждал модел, чието състаряване да "преминава" не директно от камо-то върху метала, а да показва и слоя под същия този камуфлаж. Грундът определено съществува в авиацията и навярно е по-устойчив от шаренкото най-отгоре.
Благодарности за снимките и извинения за ОТ!

Бъди сигурен, че оттук- нататък нЕкой плагиатствайки ще изимитира и това, както доста други работи, които най- добронамерено съм споделил. :)
Няма за какво да ми благодариш. Смятам, че най- важното е да си бъдем полезни един- друг.
А, що се отнася до грунда под боята, за американската авиация не споря, но за съвременната съветска и руска, може некой ден, като не ме мързи да Ви покажа пак един нагледен маТ,риал, относно неговата липса. ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 май 2009 21:48 
Извън линия
Потребителски аватар

valko-bg написа:
Бъди сигурен, че оттук- нататък нЕкой плагиатствайки ще изимитира и това, както доста други работи, които най- добронамерено съм споделил. :)

Аз съм в процес на изработване на доста по-древна машина (и става все по-древна, щото вече втора година не съм я завършил), използвайки именно слой боя в търсене на ефекта на грунда под боята.

Цитат:
А, що се отнася до грунда под боята, за американската авиация не споря, но за съвременната съветска и руска, може некой ден, като не ме мързи да Ви покажа пак един нагледен маТ,риал, относно неговата липса. ;)

Предполагам можеш да започнеш от другарската праховонанесена боя по някои наши летала. Като го написахте това за праховия бояджилък и направо ми падна шапката. Не че не съм се чудил какви са покритията при високоскоростните машини (кинетични загрявания и т.н.) обаче това ме шашна. Сега твоето "без грунд" съвсем ме шашна.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 май 2009 22:09 
Извън линия
Потребителски аватар

valko-bg написа:

У тая връзка, Изключая съвременните ...покрай прословутия ЛаГГ и книгата за него се натъкнах на интересни факти, оказа се че някои от първите и експериментални серии са оставяни на червеникав грунд по капота, БЕЗ БОЯ отгоре му...снимки ще пусна като ги изкарам от книгата.... :colors:

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 май 2009 13:07 
Извън линия
Потребителски аватар

според мен от тука
Цитат:
Ф- 16 от италианската авиобаза Авиано
идва цялата работа. Италианците са страшни мърлячи, а предполагам те потдържат самолетите.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 май 2009 15:52 
Извън линия
Потребителски аватар

Хубаво, бе Вальо, ти вместо да се мотаеш с фото в ръка - не можа ли да извадиш едно парцалче от джоба и да го пребършеш тук-там???
Срамота! :lol:
А се пишеш радетел за поддръжка на експонати!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 май 2009 16:54 
Извън линия

Academica написа:
Хубаво, бе Вальо, ти вместо да се мотаеш с фото в ръка - не можа ли да извадиш едно парцалче от джоба и да го пребършеш тук-там???

То тоя ако ни го натресат за "съвременен" български изтребител :scratch: - ще си е цял експонат бре!!!
:bounce:

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 май 2009 17:20 
Извън линия
Потребителски аватар

Academica написа:

Най- сериозно- попитах ги! Отговориха ми- Йес! Йес! Ъвкорс! Какво е необходимо от нас?
Отговорих им, че от тях се иска само за по- дълго време да го прехвърлят оттатък оградата, до която беше изложен. :D :D :D

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 май 2009 23:48 
Извън линия
Потребителски аватар

Dream On, dream On, for the blue, blue sky ... :pirat:

Прикачен файл:
P1030063.jpg
P1030063.jpg [ 323.42 KиБ | Видяна 2911 пъти ]

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+03:00