Привет!
Още нещо, което имам желание отдавна да почна и работя върху него от известно време-скулптуриране на фигури. Оказа се супер интересно, а и като любител на историята и конкретно воини и въоръжение, реших да се пробвам

Отварям една тема, ще поствам всичко тук, като тайничко се надявам в бъдеще да има отделен раздел за фигурите, ако има интерес
Сасанидски Асваран (или Саваран)/ Sassanian Aswaran (Savaran)-75мм (1/24)Това е тежковъоръжен конник от империята на Сасанидска Персия (224-651г.), наричани още клибанарий (clibanarius). Обикновено защитен с ризница от халки, може и плочки (ламелар), шлем, като конят също е частично (или цяло) брониран. Има разлика с по-ранните партски катафракти, като в по-късния период бронирането е по-олекотено заради търсената по-висока мобилност. Въоръжението се състои от дълго копие-контос, лък (може и два), боздуган, меч и т.н. Състоят се в широк диапазон от катафрактарии до конни стрелци, общо взето Асваран е гръбнакът на сасанидската армия:
https://en.wikipedia.org/wiki/AswaranЗапочнах първо с коня, тъй като намерих много полезни туториали на един руски скулптор-Сергей Злобов, ръководил съм се по тях. Може да ги видите тук:
Туториал за конеПостепенно ще наслагвам мускулатурата, като конникът ще е почти накрая.
Материалите, които ще ползвам са основно Magic sculp, Greenstuff и Milliput, подреждам ги по степен на предпочитание и качество. Някъде съм пробвал различна смес от материалите, затова цвета е различен

Краката и шията съм укрепил с тел. Налепих фолио, където ще е по-дебело, за да се олекоти. Отгоре ще слагам епокси.

Надявам се да ви е интересно.