Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 23 сеп 2023 07:06

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 112 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 4 58 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 02 окт 2019 17:30 
Извън линия
Потребителски аватар

Привет!

Още нещо, което имам желание отдавна да почна и работя върху него от известно време-скулптуриране на фигури. Оказа се супер интересно, а и като любител на историята и конкретно воини и въоръжение, реших да се пробвам :)
Отварям една тема, ще поствам всичко тук, като тайничко се надявам в бъдеще да има отделен раздел за фигурите, ако има интерес :tongue:

Сасанидски Асваран (или Саваран)/ Sassanian Aswaran (Savaran)-75мм (1/24)

Това е тежковъоръжен конник от империята на Сасанидска Персия (224-651г.), наричани още клибанарий (clibanarius). Обикновено защитен с ризница от халки, може и плочки (ламелар), шлем, като конят също е частично (или цяло) брониран. Има разлика с по-ранните партски катафракти, като в по-късния период бронирането е по-олекотено заради търсената по-висока мобилност. Въоръжението се състои от дълго копие-контос, лък (може и два), боздуган, меч и т.н. Състоят се в широк диапазон от катафрактарии до конни стрелци, общо взето Асваран е гръбнакът на сасанидската армия:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aswaran

Започнах първо с коня, тъй като намерих много полезни туториали на един руски скулптор-Сергей Злобов, ръководил съм се по тях. Може да ги видите тук:
Туториал за коне

Постепенно ще наслагвам мускулатурата, като конникът ще е почти накрая.
Материалите, които ще ползвам са основно Magic sculp, Greenstuff и Milliput, подреждам ги по степен на предпочитание и качество. Някъде съм пробвал различна смес от материалите, затова цвета е различен ;)
Краката и шията съм укрепил с тел. Налепих фолио, където ще е по-дебело, за да се олекоти. Отгоре ще слагам епокси.

Изображение

Изображение

Надявам се да ви е интересно.

Поздрави!
Венко

Последна промяна от venko на 05 ное 2019 21:30, променено общо 3 пъти.

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 окт 2019 18:14 
Извън линия
Потребителски аватар

Ха, забравил съм мащаба-75-80мм, поправено :)

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 окт 2019 19:21 
Извън линия
Потребителски аватар

Между другото епоксито като изсъхне, дори и твърдо, ако се нагрее със сешоар може да се огъва. Така се правят корекции, ако има нужда ;)

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 окт 2019 21:47 
Извън линия
Потребителски аватар

Привет Венко,

Въпреки, че доколкото виждам си се насочил към глини, съхнещи на въздух, може да разгледаш и тази - Beesputty https://youtu.be/NR5NAa-NQCQ

Тази глина е от тези с печене, но е доста по-добра от повечето в този клас поне по няколко причини:
- няма този гаден memory effect (да се връща обратно след натиска)
- не стои така жилава и позволява създаването на "остри" ръбове, което е трудно с другите
- докато не се запече, омеква при затопляне дори от телесна температура (или сешоар) и се втвърдява леко ако не се нагрява
- след изпичане може да се шкури и заглажда с фина шкурка (другите се ронят)

Усещането при работа е почти същото като с тези, съхнещи на въздух. С две думи, чудесен продукт.
Единствен недостатък е, че ако се остави дълго време неизпечена (6 месеца напр.) се напуква.. може би беше много студено (зимата) там, където бях оставил фигурата.

Поздрави,
Александър

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 окт 2019 21:51 
Извън линия
Потребителски аватар

Привет!

Имам Super Sculpey Medium blend и Fimo Soft, и двете са с изпичане, пробвал съм няколко пъти-предимството е че дават повече време за работа. Всъщност докато не се изпече може да си работиш колкото искаш :)
Пробвам все още различни материали и комбинации, но специално за скелета исках нещо по-стабилно от рода на епокситата ;)

Поздрави!

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 окт 2019 21:55 
Извън линия
Потребителски аватар

alexthegreat написа:
Привет Венко,
Въпреки, че доколкото виждам си се насочил към глини, съхнещи на въздух, може да разгледаш и тази - Beesputty https://youtu.be/NR5NAa-NQCQ
Александър

Този продукт откъде може да се намери, виждал съм работи с него ама май го нямаме у нас. Не пречи да го пробвам :salut:

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 окт 2019 08:26 
Извън линия
Потребителски аватар

Ето една примерна картинка на Сасанидски Асваран, макар че няма да е съвсем същия ;)

Прикачен файл:
wl9RZoq.jpg
wl9RZoq.jpg [ 97.59 KиБ | Видяна 2286 пъти ]

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 окт 2019 10:45 
Извън линия
Потребителски аватар

А, и да кажа откъде си взех Меджика, ако му трябва на някой-Elgrecominiatures. Добри цени, някъде към двойно по-евтино ми излезе (300гр за около 9 паунда), отколкото по нашите магазини. Имат и сайт, може и оттам да се поръча.

eBay

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 окт 2019 16:28 
Извън линия
Потребителски аватар

Следва оформяне на масата на торса, върху фолиото е Милипут, върху него с Меджик-а. Постепенно ще се оформят мускулите на краката, а шията и главата ще са последни, както и оформянето на копитата.

Изображение

Изображение

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 окт 2019 19:40 
Извън линия
Потребителски аватар

Следя с интерес! Жестока тема, рядко се вижда подобно нещо:)

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 окт 2019 19:57 
Извън линия
Потребителски аватар

Ssasho0 написа:
Следя с интерес! Жестока тема, рядко се вижда подобно нещо:)

Благодаря!

И аз се надявам да се получи добре, пък и имам доста желание сега за такова начинание :D

Може да прегледате и този форум, ако случайно сте го пропуснали, супер интересни неща:

https://www.planetfigure.com/forum/

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 03 окт 2019 22:34 
Извън линия
Потребителски аватар

Beesputty-то съм го купувал отвън, но не помня от къде, у нас го няма.

Мдаа.. Руснаците са големи майстори в "лепенето" на фигури, особено Злобов (Сергей) (нищо, че клони предимно към индианска тематика)

Успех в начинанеието. И аз ще следя темата, пък току виж се надъхам да изтупам прахта от няколко "замръзени" проекта :)
Поздрави.

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 окт 2019 07:40 
Извън линия
Потребителски аватар

alexthegreat написа:
Beesputty-то съм го купувал отвън, но не помня от къде, у нас го няма.

Мдаа.. Руснаците са големи майстори в "лепенето" на фигури, особено Злобов (Сергей) (нищо, че клони предимно към индианска тематика)

Успех в начинанеието. И аз ще следя темата, пък току виж се надъхам да изтупам прахта от няколко "замръзени" проекта :)
Поздрави.

То у нас сме ощетени малко откъм такива материали и затова търсим отвън за съжаление. Примерно Magic Sculp и Apoxie, двете най-добри епокси глини, в Щатите са по 35-40 долара за 5lbs (2.2кг), но доставката е 70-80 :? В Европа цената много се вдига. Но като и да е :)

Злобов много интересен и достъпен метод за лепене на коне е измислил и евала че го е споделил с широката аудитория. Някакви книжки беше подготвил, но дали са издадени не можах да открия. Особено изработката на скелета и лепеното на маса върху него улеснява много :salut:

Айде включи се и те, ще стане интересно, пък и може и други да се надъхат :)

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 окт 2019 14:23 
Извън линия
Потребителски аватар

Малко инфо за породата кон, която правя и евентуално ще се получи :geek:

Нисейския кон, считан за най-хубавата порода на Античността, произхожда от равнината Нисея в Иран. Счита се за изчезнал вид, като най-близки и произхождащи от него породи са Тюркменския и Кюрдския кон. В древна Спарта даже докарват няколко екземпляра за развъждане. Също гърците го пренасят в Иберия (Испания), където се смесва с местни породи, а едни от най-добрите испански породи коне се счита, че произхождат отчасти от него.
Мустанга също ;)
Основно се ползва от гвардейската и тежка конница на Персия, поради силата и бързината си. Особено са се ценели сивите жребци, ползвани от царе и висши командири. Римляните се сблъскват с тази порода в битката при Каре, където армията на Крас е разгромена от партите.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nisean_horse

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 окт 2019 15:29 
Извън линия
Администратор

Темата започва да става безкрайно интересна! Аз съм се заредил на първия ред и следя с огромен интерес :)

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 112 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 4 58 Следваща

Всички времена са UTC+03:00