Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 25 апр 2025 22:21

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Избор на лепило
МнениеПубликувано: 28 дек 2021 12:50 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте и честити празници! :)
Искам да ви попитам какво ново лепило да избере за сглобяване, да не е моментно, а обикновено за пластмаса. Може да ви се струва глупав и аматьорски въпроса, но наистина не знам какво е качествено днес и какво се ползва. До последните дни ползвах Revell Contacta, това в тубичката с игла. Ползвах го години и ми беше идеално, не хващаше веднага, което позволяваше корекции, имаше игла, която беше много удобна. Сега то свърши и нямам никакво друго. Обиколих из ориндж центровете във Варна, единият не работи до средата на януари, другият едно от момичета ми каза, че консумативи не са зареждали от много отдавна и не предвиждат, само модели. И това, което имат като бои е до изчерпване.
Т.е. търся алтернатива на досегашното. Кое сега е "модерно" и върши работа? Кое не хваща на секундата и можеш да наместиш определена част, но все пак да лепи здраво? То явно ще трябва да поръчвам от някъде, защото из града не мога да намеря, то и хоби магазини няма :(

Гледам по клипчетата в тубата, все ползват някакво, направо магическо на Тамия е май, с четка, направо изглежда, че като сложат една мирко капка и лепи, хваща, не остават следи, запълва фуги... направо.. рекламата е голяма, във всеки клип задължително го ползваат за пластмасовите сглобки.

Какво ново да си взема? На Ревел лепилото с иглата не го откривам вече и за продажба. Явно не се произвежда или .. не знам точно.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 дек 2021 13:06 
Извън линия
Потребителски аватар

Честити Празници!

Тамия или Гънзе, тези с четчиците, супертечните, които се вливат между сглобката. Има по-бавни и по-бързи, даже има едно черно на Гънзе, което може да видиш къде е текло и да зачистиш после ;)
Ползвам тези на Гънзе.

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 дек 2021 14:00 
Извън линия
Потребителски аватар

Мхм, Гънзе не видях, но Тамия, примерно някое от тези:

https://hobbyland.bg/index.php/vsichko- ... -40ml.html
https://hobbyland.bg/index.php/vsichko- ... 40-ml.html

Къде е разликата, защото са няколко вида, различен цвят капачка, различно име.. Но ми изглеждат малко еднавки. :? Или няма някакво значение или което и да е, за стандартна хоби-моделна пластмаса, ще върши работа?

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 дек 2021 16:43 
Извън линия
Потребителски аватар

В секцията за лепила-Mr.Cement, S е по-бавно, SP е по-бързото, има и черно. Името е MrHobby/GSI Creos, ама накратко е Гънзе ;)

Първия линк е Лимонено лепило-доста съмнително, не съм го пробвал. Второто е стандартното, гъсто на Тамия. Третото е течливото на Тамия. Четвъртото е Гънзе. Според мен си вземи от "тънките" лепила-и на двете фирми ще свършат работа.

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 дек 2021 16:50 
Извън линия
Потребителски аватар

:thumleft:
Благодаря ти!
Направих поръчка: 1бр. - тънко-течливо, зелената капачка и 1бр. - нормално - бяла капачка, и двете на Тамия.
Ще ги изпробвам, като дойдат, бялата капачка, явно ще го ползвам за по-дебели, груби детайли, зелената - за по-фино нанасяне и при запълване през малки фуги.

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2021 13:58 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Добър избор си направил. В днешно време има доста повече опции или поне са по-достъпни.

Работата, с тези супер-течни лепила, е много по-лесна, но все пак изисква малко смяна на начина на работа. Лесно е и бързо се научаваш. Основната разлика е, че първо трябва да допреш частите, които ще залепяш и после внимателно да сложиш малко супер-течно лепило. Не става първо лепило, после допираш частите, че се изпарява твърде бързо.

За това лепило, с бялата капачка на Tamiya, напрактика е същото като Revell-ското с иглата, само че не е с игла ами с някаква супер груба четка, която аз не ползвам. Това лепило го нанасям с топлийка за по-грубите участъци или с върха на прав скалпел (No 11), ако искам да нанеса някъде много прецизно. Пак изисква малко смяна на начина на работа, но е почти същото, като това с иглата.

Това, с лимоненият мирис вече не го ползвам. Струва ми се малко подвеждащо, тъй като мирише хубаво, но всъщност не е по-малко опианяващо от другите лепила т.е. не разбираш кога си се надишал с лепило.

Има и едно супер-супер-бързо съхнещо, със светло-зелена капачка на Tamiya. Хубаво е, ама първо свикни с по-бавното, с тъмно-зелената капачка.

Подобни лепила има и Gynze, както Венко е описал.

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 фев 2024 17:35 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте
Кажете / предложете лепило или вариант за лепене на стъкла, без да се получава онзи ефект на "изпотяване" от лепилото?
Имам да лепя доста стъкълца, но колкото и да се старая.. съвсем леко или неволно да излезе нищожно колическо лепило и стъкълцето се "изпотява". Едно, в модела което правя изцапах, но успях да изчистя.
Но не ми се иска да цапам другите.

Дали ще се получи с C200 и после малко фиксиране с някое от лепилата на тамия? Имам два вида - едното е с бялата капачка, другото е със зелената.

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 фев 2024 22:24 
Извън линия
Потребителски аватар

Хай. Току-що преди има няма месец-два, открих че ето баш точно ето това секундно лепило не замъглява прозрачните части...

Изображение

как става - не знам. Абсолютно противно на очакванията - залепих малкото прозрачно кръгче на фаровете към пластмасовия конус с точно това лепило - и не замъглява. Може на късмет да съм оцелил някакъв бач с различна формула... да са объркали рецептата или да са я усъвършенствали може би... За пъв път попадам на такова секундно лепило. Иначе винаги гледам да избягвам секундните за такава цел.

По принцип за канопитата винаги ползвам на Revell - Contacta Clear. То вече си е баш за такава цел и наистина няма грижи с него относно замъгляването. Иначе не лепи чак толкова здраво колкото секундното лепило нали.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 фев 2024 22:34 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз напоследък все по-често ползвам Crystal clear на Microscale.
Прилича на Ц200, но е сякаш по-здраво и по-лепкаво. Не разтваря пластмасата. Ако зацапаш някъде, чисти се с вода. След като изсъхне става напълно прозрачно.
Няма нужда и от подсилване с друго лепило, поне при мен държи доста здраво след като изсъхне (но аз работя основно в 1/72, частите са малки). Понякога лепя с него дори метални цеви.
Ц200 е на подобна основа, ползвал съм, но не държи толкова здраво.

Друг вариант е епоксидно лепило, примерно Tamiya 87100 Epoxy Cement.
Прозрачно е и имаш достатъчно време за работа (5-10мин). Също не разтваря пластмасата, но евентуално зацапване ще е по-трудно да се изчисти. Лепи доста по-здраво от Crystal clear и подобните. А може и да се ползва директно за направа на малки фарове, или навигационни светлини.

Гледал съм по разни видеа в ютуб, че именно за прозрачни части ползват лепило което се активира с ултравиолетова светлина.
Аз лично не съм пробвал такова, давам го само като идея.

И като последна опция, ако имаш сигурна ръка - тънките лепила / течен цимент (тамия, мр. хоби и пр.)
За целта трябва да имаш много добро напасване и да слагаш внимателно и пестеливо точно по снадката, както е обичайно за тези лепила. Лепи бързо и държи здраво, зацапванията обаче са почти, или изобщо непоправими. Едно трепване на ръката може да ти струва съсипан фанар. Нещо важно, което научих от собствен опит, е "стъклото" да не е под малък ъгъл към повърхността за която лепиш. В такива случаи не препоръчвам да се ползва такова лепило, защото дори и малко да сложиш, заради капилярния ефект се натрупва в ъгъла и замъглява отвътре.

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 фев 2024 00:10 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Аз напоследък минах на Tamiya прозрачното лепило.
По принцип е гъстичко и малко по-трудно се нанася фино, но пък открих, че лесно се разрежда със чист спирт и става супер за остъкления.

Става дума за ей това лепило:
https://www.tamiya.com/english/products/87188/index.html

Умалена снимка / Resized image

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 фев 2024 10:21 
Извън линия
Потребителски аватар

Благодаря за включването на всички :thumright:
Ще проуча и тествам вариантите.
Тони, аз също правя модели в 1/72, в конкретния случай отново ми трябва за този мащаб, за доста стъкла, в самолет. Уви и аз гледах клипчета в ytube и се рових из българските сайтове.
Но в крайна сметка относо се наложи да питам и сондирам опит.
Всъщност като допълнение, в един от клиповете, един ползваше нещо като ц200, като после много леко нанасяше, колкото да заздрави от лепилото на тамия, със зелената капачка, стъкленото бурканче. Ще разгледам какво се намира из българските магазини от предложеното.

Благодаря за съдействието.

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 фев 2024 21:05 
Извън линия
Потребителски аватар

Изпробвал съм безброй лепила за остъкление, това на АК е най-доброто. След изсъхване става абсолютно прозрачно, ако се налага може да се отстрани остатък без последствия (и след изсъхване). С него често лепя и детайли, които са на видно място и мога да ги окепазя с други видове лепило.

Прикачен файл:
1629194335-29782800.jpg
1629194335-29782800.jpg [ 34.01 KиБ | Видяна 7012 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 апр 2024 23:08 
Извън линия
Потребителски аватар

Лъжа или Истина ?
https://youtu.be/IKm9rwHFwLs?si=pyrb1gSgp5E0Citq

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2024 08:01 
Извън линия
Администратор

Това не е нищо ново. На Mr. Hobby (Gunze Sanguo), разтворителя Tool cleaner (червеният ) си е точно лепило. При това от бързо съхнещите.

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 май 2024 18:15 
Извън линия
Потребителски аватар

McVess написа:
Изпробвал съм безброй лепила за остъкление, това на АК е най-доброто. След изсъхване става абсолютно прозрачно, ако се налага може да се отстрани остатък без последствия (и след изсъхване). С него често лепя и детайли, които са на видно място и мога да ги окепазя с други видове лепило.

1629194335-29782800.jpg

Това лепи ли фотоец? До сега съм ползвал секундни лепила ама и пръстите съм си лепил..

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+03:00