Тия дни така се случи, че отскочих до изложбата в Ниш. Както обикновено мислех за модели и ядене, забравих си фотоапарата, но все пак сред голямата навалица успях да снимам няколко неща.
Този път колегите от софийския клуб изненадващо направиха голямо посещение с около 15 участника и предполагам повече от 25 модела. Та покрай тях пътувах и аз
Пътуването мина почти нормално. По пътя само един мургав италиански камионджия направи луди каскади с 20 тонна цистерна, за щастие без инциденти. След уведомяване на патрулната полицейска кола, камиона беше догонен подобаващо и спрян, след което повече не го видяхме
Изложбата и тази година беше на същото място. Залата не е много голяма. Миналата година беше добре, тази година обаче се оказа малко тесничка. Събраха се доста модели. Аз обаче трудно разбирам сръбски, така че не можах да разбера колко модела имаше и колко участника, но масите бяха плътно заети, даже моделите се презастъпваха в секцията със самолетите.
Естествено след регистрация и оставяне на моделите последва продължителния обяд с плескавици и други вкусотии. TU5-ко не издържа и след кратка разходка успешно ни заведе в една сладкарница, малко наподобяваща старите сладкарници в България, където има пасти, толумби и боза.
След окончателното преяждане се върнахме на изложбата да разгледаме магазините, които предлагаха модели и малко афтърмаркет.
В залата беше започнала презентация на един колега (пак не разбрах кой и от къде е...), който показваше техники за оцветяване на танк, включително състаряване, тониране и т.н. Презентацията му беше около 3-4 часа и поне за мен беше интересна, тъй като не съм се и опитвал да правя такива неща.
Ето малко снимки от показното
Прикачен файл:
IMG_0256.jpg [ 105.98 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_0257.jpg [ 86.59 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
Докато си взема апарата, журито вече оценвяаше и около масите с моделите беше почти плътно с хора, та малко трудно се снимаше.
Ето и няколко снимки от секцията със самолетите
Прикачен файл:
IMG_0258.jpg [ 166.51 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_0259.jpg [ 135.01 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_0260.jpg [ 172.27 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_0261.jpg [ 149.62 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
и успях да хвана една снимка по-обща на секцията с кораби и фигури, като в ляво се вижда само края на големият кораб USS Constitution на Moarein, по-хубави снимки на корабат има тук
viewtopic.php?f=36&t=2294Прикачен файл:
IMG_0263.jpg [ 136.56 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
И в секцията с фантастиката имаше добри неща, като много ми хареса диорамата StarGate
Прикачен файл:
IMG_0265.jpg [ 185.76 KиБ | Видяна 2554 пъти ]
Имаше и секция "в процес на работа", където бяха показани поне 20-тина разновидности на Me-262 всички на етап преди грунд.
Ако колегите имат повече снимки, моля да пуснат малко по-хубави, че аз не съм от най-добрите фотографи.
Определено мога да отбележа, че организаторите тази година добре се бяха постарали. Документите за регистрация бяха доста по-разбираеми и преведни на английски (за такива като мен дето не знаят сръбски).
Журито включваше и български представители. Като цяло много бързо и спретнато се справиха колегите и около 17:00 часа вече можеха да обявят наградените.
Още нещо, което мнго ми харесва е, че изнасят списъци с резултатите от оценяването, като списъка включва и местата след 3-то, включително точките с които са те оценили.
Освен медали и грамоти раздаваха и допълнителни награди.
Аз се появих с 4 модела, даже се класирах с някои от тях
Potez 630
във форума тук, взе 2-ро място в категория "Витлови 1:48"
Drakkar -
във форума тук, взе 3-то място в категорията "Кораби и подводници"
Ил-2 - (не е показван във форума
) - 3-то място в категориятя "Витлови 1:72"
Благодаря на организаторите
Според мен изложбата беше организирана отлично.
Поздравления за всички наградени
и благодаря на колегите които организираха тази приятна разходка!
(пак да кажа, снимките ми са много малко и не отразяват цялата изложба)